Reprezentanţii cei mai de seamă ai acestei arte aparţin familiei Poenariu, care a dat cinci generaţii de pictori de-a lungul a două secole.

Prima icoană a fost realizată în anul 1800, iar în prezent familia Poenariu este reprezentantă de o singură continuatoare a şcolii, Stanciu Oana Alexandra, nepoata doamnei Mariei Poenariu.

Lazul a fost centrul cel mai productiv al Văii Sebeşului, favorizat fiind de poziţia geografică a satului – terenul accidentat a constituit obstacol în calea practicării agriculturii, ceea ce a condus la diversificarea meseriilor prin folosirea materialelor disponibile în zonă: lemn, lut, etc. Lazul s-a aflat în proximitatea unor centre urbane importante: Sebeş, Alba Iulia şi Sibiu, ceea ce a favorizat vânzarea icoanelor.

Casa familiei Poenariu adăposteşte o colecţie impresionantă de lucrări ale întregii familii, obiecte de port popular, ceramică de Săsciori, ţesături din zonă, care împreună se constituie într-un tablou unitar de cultura populare de pe Valea Sebeşului.

Galerie Foto

ro Română