Departamentele culturale din comuna 1 Decembrie

Este cunoscut faptul că, atât la traci, cât și la vechii daci sau chiar la romani, anul nou agrar și venirea primăverii erau un prilej de mare sărbătoare, marcată printr-o serie de manifestări ritualice care se desfășurau în preajma echinocțiului de primăvară.

După stabilirea de către Conciliul de la Niceea a datei Paștelui în prima duminicã de după luna plină a echinocțiului de primăvară „cele mai importante sărbători și obiceiuri păgâne au fost împinse în afara ciclului pascal, la Lăsatul Secului și la Rusalii” (Ion Ghinoiu, Obiceiuri populare de peste an. Dicționar. Editura Fundației Culturale Române, București, 1997, p.47).

În această perioadă, scenariul ritual străvechi de înnoire a timpului păstrează mai multe tradiții: Împăcăciunea sau Iertăciunea, Bătutul Alviței, Cucii, Jujăul sau Datul câinilor în tarbacă, ce se întind pe mai multe zile, separate de „Urălie”,  o petrecere sub cerul liber, organizată noaptea, în jurul focului sinonimă cu noaptea dintre ani sau Revelionul de astăzi.

În timpul verii, pe 24 iunie, sunt sărbătorite ”Sânzienele”.

Costum popular Ilfov

Galerie foto a costumelor populare regasite in comuna 1 Decembrie
Galerie foto a mestesugurilor regasite in comuna 1 Decembrie

De-a lungul timpului localitatea a avut mai multe denumiri, reflectând schimbările politice din țară.

Numele inițial a fost Copăcenii de Sus (Copăceni-Carada), care la sfârșitul secolului al XIX-lea, era o comună de sine stătătoare în județul Ilfov, plasa Sabarul, având 1.312 locuitori în 268 de case și 2 bordeie.

Comuna avea o școală, în proprietatea comunei și o biserică ortodoxă cu hramul Sf. Filofteia.

Principalul proprietar de moșie în zonă a fost Gheorghe Em. Filipescu. În anii următori, comuna a fost desființată, satul Copăcenii de Sus fiind inclus în comuna Copăcenii-Mogoșești, din cadrul plășii Vidra a aceluiași județ.

Conacul Filipescu

În 1931, satul Copăcenii de Sus s-a separat de comuna Copăcenii-Mogoșești și a constituit comuna Regele Ferdinand.

În timpul regimului comunist, denumirea localității a fost schimbată în 30 Decembrie, data la care regele Mihai a fost forțat de comuniști să renunțe la tron, în anul 1947.

În 1950, comuna a fost arondată raionului Vidra din regiunea București și apoi (după 1960) raionului Giurgiu din aceeași regiune.

În 1968, județele au fost reînființate, iar comuna, din care făceau parte satele 30 Decembrie și Copăceni a fost arondată județului Ilfov, până în 1981, când, în urma unei revizuiri, a trecut la județul Giurgiu.

După o scurtă perioadă, în urma lucrărilor de amenajare a râului Argeș, comuna a trecut la Sectorul Agricol Ilfov, aflat în subordinea municipiului București, sector care în 1998 avea să devină județul Ilfov.

În 1996, denumirea a fost schimbată în 1 Decembrie, pentru a sărbători ziua națională a României.

În 2005, satul Copăceni s-a separat de comuna 1 Decembrie și a constituit comuna Copăceni.

 

 

Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (89,63%).

Pentru 7,71% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.

Biserica ortodoxă Adormirea Maicii Domnului a fost construită între anii 1827-1835.

Cutremurul din 4 martie 1977 au dus la deteriorarea bisericii într-o așa măsură încât aceasta risca să se prăbușească oricând.

În vara anului 1988, biserica a fost supusă unor ample lucrări de reparație.

Biserica romano-catolică „Fericitul Anton Durcovici”

 

-
Angela Similea (n. 9 iulie 1946, comuna 1 Decembrie, județul Ilfov, România) este o cântăreață română de muzică ușoară, de mare succes în anii '70 - '80 ai secolului al XX-lea. Printre marile ei hituri se numără: "Bun venit rază de soare", "Nesuferită tristețe", "Când băieții ne privesc", "Un albastru infinit", "Dacă n-ai fi existat", "Grăbește-te și vino", "Balada iubirilor deschise", "Recheamă-mă și-am să revin", "Voi cânta pentru mileniul trei", "Nu-mi lua iubirea", "Viața merge iubind înainte", "Ultimul tramvai" sau "Să mori de dragoste rănită.
ro Română
X